liczby zespolone, help
lolka: Zaznaczyc na plaszczyznie zespolonej :
|z| ≥ Rez + Imz
19 lis 17:10
Basia:
z=x+iy
|z| = √x2+y2
√x2+y2 ≥ x+y
nierówność jest prawdziwa dla tych par (x,y) dla których x+y ≤ 0
co daje y ≤ − x
czyli półpłaszczyznę ograniczoną prostą y= −x (w dół od prostej)
dla x+y>0 możemy podnieść obustronnie do ()2
x2+y2 ≥ x2+2xy+y2
2xy ≤ 0
xy ≤ 0
czyli
(y > −x) ∧ ( x≤ 0 ∧ y≥) ∨ (x≥0 ∧ y≤ 0)
co daje razem z poprzednim całą płaszczyznę
można to jeszcze inaczej uzasadnić; może prościej
19 lis 17:18
lolka: a jak bedzie wygladalo na osi y≤ −x ?
19 lis 17:31
Basia: wcale nie będzie wyglądało; tego się na osi nie da zaznaczyć, przecież są dwie zmienne
19 lis 17:34
lolka: w odpowiedziach jest wynik R2 − R2+, z tego co napisalas da sie do tego jakos dojsc?
19 lis 17:41
Basia: da się; na samym końcu nie wiem dlaczego nie dopisało mi się
"co daje całą płaszczyznę bez pierwszej ćwiartki"
a to właśnie jest R2 − R2+
R2 to cała płaszczyzna
R2+ to I ćwiartka
19 lis 17:51
lolka: jak dojsc do tego ze y ≤ −x to jest 3 i 4 cwiartka?
19 lis 18:14