wartość bezwględna
Avciu: 2 | 2 − x | = 4
Na jakiej zasadzie to mam zrobić ? w odpowiedziach mam x=0 i x=4, a mi wyszło x=2 i x=6 .. Może
ktoś mi to wytłumaczyć ?
19 lis 17:05
krystek: I2−xI=2
2−x=−2 lub2−x=2
19 lis 17:06
Piotr:
2 | 2 − x | = 4 // :2
|2−x| = 2
2−x = 2 lub 2−x = −2
19 lis 17:07
Avciu: a nie powinno byc 2−x =4 lub 2−x= −4 ? i obliczac ?
19 lis 17:09
Avciu: @Piotr, czyli tego w nawiasie kwadratowym nie dziele na 2 ?
19 lis 17:10
Piotr:
nie. zgubiles 2 przed wartoscia bezwzgledna.
19 lis 17:10
krystek: a czynnika 2 nie widzisz przed wartościa bezwzgl. Sam pisałeś!
19 lis 17:10
Piotr:
5(x+1) = 5 // :5
x+1 = 1
rozumiesz ?
19 lis 17:11
Avciu: Dobra, zrozumiałem dziękuje
19 lis 17:13