matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
Natalia:
Liczba 6 jest piątym wyrazem ciągu A)a
n
=(n−1)
2
+5
n
2
−7
B)a
n
=
n+1
C)a
n
=(4−n)
3
+7
19 lis 16:57
Basia:
policz a
5
w każdym z podanych ciągów (a) a
5
= (5−1)
2
+5 = 16+5=21 ≠ 6 tak samo policz w (b) i (c)
19 lis 16:59
asdf:
c
19 lis 16:59