oprocentowanie
Justyna: Oprocentowanie kredytu w pewnym banku wynosiło 12,5 %. Bank obniżył je o 8%− ile wynosi obecnie
oprocentowanie ? prosze o pomoc
19 lis 16:29
aniabb: 0,8*0,125x=0,1x tj 10%
19 lis 16:31
Justyna: w odpowiedziach jest 11,5 % ...
19 lis 16:34
aniabb: a ok ..obniżył o 0,0880,125x=0,01x tj o 1% czyli wynosi 12.5−1 =11,5%
zjadłam jedno zero
19 lis 16:37
Adam z Wrocka: 12,5% − (8% * 12,5%) = 12,5% − 1% = 11,5%
19 lis 16:38
Justyna: aaa dziękuje

a moge jeszcze prosić o wyjaśnienie dlaczego te procenty się mnoży ?
19 lis 16:45