Oblicz pierwiastek wielomianu W(x)=x^4+x^3-4x^2-2x+4
FlowerPowerxD: a)Oblicz pierwiastek wielomianu W(x)=x4+x3−4x2−2x+4 i wykaż, że suma ich odwrotności jest
liczbą wymierną
b)rozwiąż nierówność W(x)≥0
19 lis 16:17
Basia:
W(x) = x
4+x
3−2x
2−2x
2−2x+4 = x
2(x
2+x−2)−2(x
2+x−2) =
(x
2+x−2)(x
2−2) = (x−1)(x+2)(x−
√2)(x+
√2)
x
1 = 1
x
2 = −2
x
3 =
√2
x
4 = −
√2
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| + |
| − |
| = 1 − |
| = |
| ∊W |
| 1 | | 2 | | √2 | | √2 | | 2 | | 2 | |
ad.b narysuj "falę"
20 lis 03:49