oblicz granice ciagu
Gocek: Obliczyć granicę ciągu
an= 2√n+12√n
Wiem, troche sie rozjechalo to wszystko, nie wiem jak to poprawic.
2√n jest w mianowniku
z gory dzieki
19 lis 16:00
Mila:
| | (√n+1−√n)*(√n+1+√n) | |
√n+1−√n= |
| = |
| | √n+1+√n | |
lim 2
1/(√n+1+√n) =2
0=1
19 lis 16:18
19 lis 16:19
Gocek:
dzieki za pomoc, mam jeszcze jeden problem:
bn= n23 [ln(n2 +2 )− ln (n2 − 1)]
Czy z tego wychodzi 0 ?
19 lis 16:31
Krzysiek: granica to 1
skorzystaj z własności:
lna−lnb=ln(a/b)
clnd=lndc
i w argumencie logarytmu skorzystaj z liczby 'e'
19 lis 16:39
Gocek:
Moge prosic o sprawdzenie ?
arcctg(an)πbn
wyszlo mi 14
19 lis 16:44
Mila: Dobrze .
19 lis 16:48
Gocek: Nie chce zakldac nowego tematu, moge prosic o wyliczenie pochodnej ? Z jakiego wzoru mam to
potraktowac ?
f(x)= xcos(πx)
19 lis 17:21
Basia:
f(x) = xcos(πx) = elnxcos(πx) = e[cos(πx)]*lnx]
f'(x) = e[cos(πx)]*lnx]*[(cos(πx))*lnx]'
z tym już powinieneś sobie poradzić
19 lis 17:37