Rozwiązać równania, gdzie niewiadoma z jest liczną zespoloną
Krzysieq: Rozwiązałem 2 przykłady:
z
2+1=0
Wyszło z=i z=−i
z
2+2z+3=0
Wyszło z
1 = −1−
√−2i z
2 = −1+
√−2i
Zostały mi 2 przykłady, których nie potrafię zrobić:
1) z
2+2iz+3=0
2) (z−1)
3 = (z−1)
3
Proszę o podanie rozwiązań wraz z obliczeniami
19 lis 15:47
Krzysiek: 1)policz deltę a potem √Δ
2)coś źle przepisałeś bo to równanie tożsamościowe jest...
19 lis 15:59
Mila: z
2+2z+3=0
Δ=4−4*3=4−12=−8
√Δ=
√−1*
√8=i*2
√2
| | −2−i*2√2 | | −2+i*2√2 | |
z1= |
| lub z2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
z
1=−1−i
√2 lub z
2=−1+i
√2
1)
z
2+2iz+3=0
Δ=(2i)
2−4*3=4 i
2−12=−16
√Δ=4i
| | −2i−4i | | −2i+4i | |
z1= |
| lub z2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
z
1=−3i lub z
2=i
2) z∊ℂ− każda liczba zespolona spelnia to równanie.
19 lis 16:05
Krzysieq: w 1 przykładzie nie ma sensu liczyć delty − wynik jest dobry
Reszta jest przepisana z listy zadań, sprawdziłem i nigdzie się nie pomyliłem.
2 przykład liczyłem z Δ ale reszty już nie potrafię a nie miałem na wykładach tego typu zadań
więc nie mam pojęcia jak to ruszyć
19 lis 16:05
Krzysieq: Dzięki bardzo za odpowiedź
19 lis 16:10