:)
Monika: Prawdopodobieństwo ,że strzelec trafi do celu w jednym strzale jest równe 0,4.
a)Strzelec strzelał 6 razy.Obliczyć prawdopodobieństwo ,że trafi on do celu 4 razy.
b)Obliczyć prawdopodobieństwo,że dopiero za piątym strzałem trafi do celu.
Proszę o pomoc
19 lis 15:36
irena_1: a)
| | | |
P(A)= | *0,44*0,62=15*0,0256*0,36=0,13824 |
| | |
b)
P(B)=0,6
4*0,4=0,1296*0,4=0,05184
19 lis 16:01
Monika: A mogę dostać jakieś wyjaśnienie

?
19 lis 17:52
Monika: Hmm

?
19 lis 18:48
PW: Do a) najprostsze wyjaśnienie to schemat Bernoulliego (prawdopodobieństwo, że w sześciu próbach
odniesiemy dokładnie 4 sukcesy). Ponoć nie ma tego już w programie liceum, więc jeśli jesteś
jeszcze uczennicą, to trzeba myśleć o "mnożeniu prawdopodobieństw". Symbol Newtona służył do
policzenia na ile sposobów można wybrać 4 numery celnych strzałów spośród wszystkich 6
oddanych.
19 lis 19:00