Podstawy analizy matematycznej - funkcja odwrotna, logarytmiczna, potegowa itp.
Massa: W ramach przygotowania do kolokwium potrzebuję fajnie opisanych przykładów:
1) f(x) = x−2/3x,
2) f(x) = 1−4x+3,
3) f(x) = 2x+log3(x−4),
Chodzi o wyznaczenie dziedziny funkcji, monotoniczności oraz funkcji odwrotnej wraz z
podstawieniem. Częściowo mam to rozwiązane, jednak nie mam jak sprawdzić moich wyników. Będę
bardzo wdzięczny za rozwiązanie owych przykładów i chociaż w kilku słowach wyjaśnienie co i
jak.
Pozdrawiam!
19 lis 15:22
Massa: Jakies pomysly − bardzo prosze o rozwiazania
19 lis 16:51
bartekS: Dziedzina:
1 R/{0}
2 R
3 (4,+∞)
19 lis 16:59
Massa: Z tego wynika, że dziedzinę dobrze wyznaczyłem w każdym z wymienionych przykładów. Np. w 1)
3x=0, x=0, zatem R/{0}. Proszę o dalsze rozwiązania.
19 lis 17:15