logika
mariusz: Dowodzenie zbiorów
Udowodnij: a) ∅∩A = ∅
b) ∅∪A = A
Wiem, że to jest oczywiste, ale jak to udowodnić?
19 lis 15:15
mariusz:
19 lis 15:30
mariusz:
19 lis 15:56
mariusz:
19 lis 16:53
Basia:
przypuśćmy, że ∅∩A ≠ ∅ ⇔ ∃x x∊∅∩A ⇔ ∃x [ x∊∅ ∧ x∊A ] ⇒ ∃x ∊∅
sprzeczność z definicją zbioru pustego
czyli przypuszczenie było fałszywe, czyli ∅∩A = ∅
19 lis 17:04
19 lis 17:06
Basia: akurat w tym przykładzie byłoby raczej trudno
19 lis 17:10
mariusz: a można? bardzo mi na tym zależy
19 lis 17:13
mariusz:
19 lis 17:28
Basia:
x∊∅∩A ⇔ x∊∅ ∧ x∊A ⇒ x∊∅
stąd wynika, że (1) ∅∩A ⊂∅
∅⊂B (dla dowolnego B) ⇒ (2) ∅⊂∅∩A
(1)∧(2) ⇔ ∅∩A = ∅
ale strasznie to sztuczne
19 lis 17:33
mariusz: Czyli to ∅∪A można udowodnić:
x∊∅∪A ⇔ x∊∅ ∨ x∊A ⇒ x∊A
stąd wynika, że ∅∪A ⊂ A
a po co rozpatrywaliśmy B? oraz czy "⊂" oznacza zawiera sie?
19 lis 18:07
mariusz:
19 lis 18:23
mariusz:
19 lis 18:53
mariusz:
19 lis 19:24
mariusz:
19 lis 20:34
Basia:
1. B użyłam tylko po to żeby się jakoś różniło od "naszego" A
2. dowód dla sumy masz poprawny w połowie
pokazałeś, że ∅∪A ⊂ A i to jest dobrze
jeżeli chcesz pokazać równość musisz pokazać "zawieranie" w drugą stronę
a ja zrobiłabym tak:
x∊∅∪A ⇔ x∊∅ ∨ x∊A ⇔ fałsz ∨ x∊A ⇔ x∊A
stąd ∅∪A = A
19 lis 20:44