Dziwne zadanie
Pawlo: Korzystając z rysunku nazwij powstałą bryłę i oblicz v i Pc. Dołączam rysunek:
http://i46.tinypic.com/2ahtekw.jpg
Czy jest ktoś w stanie to obliczyć?
19 lis 14:34
konrad: ostrosłup prawidłowy trójkątny
19 lis 14:43
aniabb: Jest to ostrosłup trójkątny
policz wysokości z Pitagorasa
h1 boku = √182−62
h2 boku = √182−82 ten trójkąt na dole
hp podstawy = √122−82
Pc = 2*12*h1/2 + 16*h2/2 +16*hp/2
19 lis 14:44
aniabb: niestety nie jest prawidłowy bo boki w podstawie są różne
19 lis 14:44
irena_1: Ta bryła to ostrosłup trójkątny.
Ponieważ krawędzie boczne są równe, spodek wysokości jest środkiem okręgu opisanego na
podstawie.
h− wysokość podstawy
h
2+8
2=12
2
h
2=144−64=80
h=4
√5
k− wysokość jednej z dwu jednakowych ścian bocznych
k
2+6
2=18
2
k
2=324−36=288
k=12
√2
l− wysokość trzeciej ściany bocznej
l
2+8
2=18
2
l
2=324−64=260
l=2
√65
| | 1 | | 1 | |
Pb=2* |
| *12*12√2+ |
| *16*2√65=144√2+16√65=16(9√2+√65) |
| | 2 | | 2 | |
P
c=32
√32+16(9
√2+
√65)=16(2
√5+9
√2+
√65)
R− promień okręgu opisanego na podstawie
H− wysokość ostrosłupa
H
2+R
2=18
2
| | 324*5 | | 6480 | | 324+4+5 | |
H2=324− |
| = |
| = |
| |
| | 25 | | 25 | | 25 | |
19 lis 14:50
Pawlo: Dzięki wielkie
19 lis 14:52
konrad: a faktycznie, myślałem że wszędzie jest 12..
19 lis 14:58