PILNE POMOCY! wyznacz srodek i promien okregu
ATOMEK: 1.wyznacz srodek i promien okregu x
2 + y
2 − 4x +8y +11=0
2.Wykonaj graficzna ilustracje ukladu {x
2 +(y+2)
2 = 4
{x+y=0
3.Wyznacz miejsca zerowe funkcji y = x
3 − 7x
2 − 2x + 14
4.Rozłoż wielomiany na czynniki
a) w(x) = x
4 − 9x
2
b) w(x) = x
3 − 10 x
2 + 25x
c) u(x) = −x
3 + 6x
2 − 5x
i teraz zadania zamkniete
1.Osia symetrii paraboli y=−x
2−4x−3 jest prosta:
a) x=−4 b)x=−2 c) x=2 d) x=4
2.Dany jest okrag o promieniu r=1,8 wiadomo, ze odleglosc srodka tego okregu od prostej l jest
rowna pierwiastek z 3. Wowczas:
a) prosta jest styczna do okregu. b) prosta ma za okregiem 2 punkty wspolne
c)prosta i okrag nie maja punktow wspolnych d) nie mozna stwierdzic, ile punktow wspolnych
ma prosta z okregiem
3.Jezeli u(x)=4x
3+2 i v(x)=x
4 − 3x
2 to stopien wielomianu u*v jest rowny:
a)3 b)4
c)7 d)8
4.Dany jest wielomian w(x) = 2x
3 +x
2 − 7 wartosc wielomianu dla x=−2 jest rowna:
a)−27 b)−19
c)13 d)5
5.Koło jest opisane nierownoscia (x+4)
2 +(y+4)
2 <− (<−mniejsze, rowne) do tego kola nalezy
punkt
a) (o,o) b (4,4)
c) (−4,−4) d) (4,0)
Jesli cokolwiek wiecie to pisac, bede niezmiernie wdzieczny
19 lis 14:32
Artur z miasta Neptuna:
A czy cokolwiek sam potrafisz zrobic? zajrzales do odpowiedniej teorii umieszczonej na tej
stronie?
19 lis 14:33
ATOMEK: większość jaka zostala mi zadana zrobilem a w tych zadaniach nie jestem pewny dlatego prosze o
pomoc
19 lis 14:35
Artur z miasta Neptuna:
W tym znaczy ktorym ... bo podane zostalo 9 zadan a nie jedno
19 lis 14:37
Artur z miasta Neptuna: Tfu tfu ... zle przeczytalem ... ponawiam pytanie − zajrzal do teorii?
19 lis 14:38
ATOMEK: w tych 9 wlasnie dostalem 30 zadan do zrobienia 21 zrobilem i te mi zostaly ; /
19 lis 14:38
ATOMEK: zajrzalem ale nie ogarniam za bardzo dlatego prosze o pomoc
19 lis 14:39
Artur z miasta Neptuna:
1) zadanie ogarniesz jezeli zajrzysz do teorii na stronie bo jest to ladnie wtlumaczpne
podpbnie zreszta jak cala reszta
19 lis 14:44
ATOMEK: "dzieki" za pomoc
19 lis 14:51