Dystrybuanta
Monika: Zmienna losowa X ma następujący rozkład :
x
i −2 0 2 3 6
p
i 0,2 0,1 0,1 0,4 0,2
a)Wyznaczyć dystrybuantę zmiennej losowej X.
b)Obliczyć wartość oczekiwaną i wariancję zmiennej losowej X.
c)Obliczyć P(0<X<3) , P(−1<X,5) , P(X=5), P(0<X).
Pomógł by ktoś

?
19 lis 14:14
aniabb: dystrybuanta
x −2 0 2 3 6
F(x) 0,2 0,3 0,4 0,8 1
19 lis 14:29
aniabb: wartość oczekiwana
E(x) = (−2)*0,2 + 0*0,1+2*0,1+3*0,4+6*0,2 = ....
wariancja (xi − E(x))2*pi = ....
19 lis 14:32
aniabb:
P(0<X<3) = F(3)−F(0) = 0,8−0,3 = 0,5
P(−1<X<5) = F(5)−F(−1) = 0,8−0,2 = 0,6
P(0<X) = 1− P(X<0)= 1− F(0) = 1−0,3 = 0,7
19 lis 14:35
Monika: Dziękuję
19 lis 15:01
Monika: A w 1 nie powinno być :
P(0<X<3) = F(3) − F(0) = 0,4 − 0,3 = 0,1
bo x<3 jest dla 0,4?
19 lis 15:07
Monika: I jeszcze pytanie czy : wariancja zmiennej losowej może wyjść ujemna

?
19 lis 15:22
aniabb: nie może, bo to suma kwadratów
19 lis 17:09