...
majka: Sorry, że tutaj wstawiam zadania z geografii, ale nie mam do kogo zgłosić się po pomoc

Więc tak: Mam skalę 1:50000. Coś tam ma powierzchnię 18 cm
2 . Jak to przeliczyć na km
2?
19 lis 14:09
Kejt:
(50000)2*18cm2=250 000 * 18=...
i potem to przez 1010
19 lis 14:11
Kejt: za mało zer..
powinno być:
25* 108
19 lis 14:11
majka: a mozesz mi to wytlumaczyc?
19 lis 14:12
majka: dlaczego przez 1010?
19 lis 14:13
Kejt: 50000 − to jest skala w centymetrach, tzn., że 1 cm w rzeczywistości jest 50 000cm
ale tylko jeśli chodzi o długość
natomiast jeśli chcesz policzyć pole to musisz policzyć skalę
2
dlatego tam jest (50 000)
2
i liczymy ile to cm
2
a potem (10
2)
5=10
10 żeby dostać km
2 (gdyby była odległość to dzieliłabyś przez 10
5,
ale z racji, że to jednostki kwadratowe to musisz podzielić przez 10
10)
jasne?
19 lis 14:15
majka: chyba tak. wyszło mi 81 km2 . Jest dobrze?
19 lis 14:20
Kejt: mi wyszło 4,5..
19 lis 14:22
majka: jak? Zrobiłam tak: 500002 + 182 =810000000000 i to podzieliłam przez 1010, czyli 10000000000
i wyszło mi 81. gdzie mam błąd?
19 lis 14:24
majka: jak liczyłeś?
19 lis 14:33
irena_1: Jeśli skala mapy to 1 : 5000, to:
1cm na mapie to 50000cm=0,5km w terenie.
Kwadrat o boku 1cm, czyli o polu 1cm2 na mapie to kwadrat o boku 0,5km, czyli o polu
(0,5km)2=0,25km2 w terenie
Stąd:
18cm2 na mapie to 18*0,25km2=4,5km2 w terenie
Stosunek pól figur podobnych to kwadrat skali podobieństwa.
Skala mapy to skala podobieństwa.
Stosunek pól to kwadrat tej skali, stąd− przy obliczaniu pola w terenie, skalę mapy trzeba
podnieść do kwadratu.
19 lis 14:34
majka: dzięki
19 lis 14:36