zad
ALEKSANDRA: Wyznaczyć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt A(0,1,1), rzut punktu B(0,1,5) na
prostą l: x−12= y−11= z−1−1 i oddaloną od początku układu o 1√14
19 lis 13:47
ALEKSANDRA: ktos moze pomoc?
19 lis 14:27
Aga1.: Wyznaczę rzut punktu B na prostą l
Punkt C(1+2t,1+t,1−t)leży na prostej l
BC→=[1+2t,t,−t−4] musi być prostopadły do wektora kierunkowego danej prostej u→[2,−1,1]
2(1+2t)−1t−t−4=0
t=
C(.., ..., ...)
19 lis 14:33
ALEKSANDRA: tam powinno byc:
u −> [2,1,−1]
więc..
t = −1
C(−1,0,2)
co dalej?
19 lis 14:38
Aga1.: Wektor kierunkowy to u→=[2,1,−1]
Więc i iloczyn skalarny będzie inny
2(1+2t)+t−1(−t−4)=0
19 lis 14:39
ALEKSANDRA: no to juz obliczyłam tak,że jest dobrze
t = −1
C(−1,0,2)
19 lis 14:44
ALEKSANDRA: co mam dalej wyliczyc?
19 lis 14:54
ALEKSANDRA:
19 lis 15:51
ALEKSANDRA:
19 lis 19:29