obliczanie pol za pomocą całek
MAAT: Mam pytanie odnośnie tego przy wyliczaniu pol ograniczonymi krzywymi jak mam wiedzieć ktorą
funkcje mam od której odejmować ? napewno jest jakaś zależność tylko niewiem jaka czy ktoś
może pomóc ?
19 lis 13:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
odejmujesz zawsze od 'tej wyższej' 'tą niższą'
19 lis 13:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
ponieważ całka to pole OD krzywej do osi OX
więc pole pomiędzy krzywymi ... to róznica tych całek
19 lis 13:09
MAAT: dziękuje ,mam jeszcze pytanko licząc pole ograniczone parabolą y=x
2 i prostą 2x−y+3=0 ,
odejmowałem 2x+3−x
2 i wyszło mi że pole tego wynosi 8 natomiast w odpowiedziach jest
| | 32 | |
|
| czy może ktoś powiedziec gdzie zrobiłem błąd ? |
| | 3 | |
19 lis 13:44
aniabb: napisz jak liczyłeś
19 lis 13:52
Aga1.:

Granice całkowania −1, 3.
y=2x+3
19 lis 13:54
MAAT: granice wyszły mi podobnie , a więc P=∫ 2x+3−x2 dx= ∫ od −1 do 3 −x2+2x+3 dx
19 lis 14:19
aniabb: na razie ok a jak całka?
19 lis 14:24
MAAT: | | x3 | | 2x2 | | 3 | |
dalej wyszło : |
| + |
| +3x |
| / i wychodzi po podstawieniu i odjeciu 9−1=8 |
| | 3 | | 2 | | −1 | |
19 lis 15:12
aniabb: a nie zjadłeś minusa przed x
3
19 lis 16:54
MAAT: | | 1 | | 2 | |
zgadza się zjadłem ale i tak wyjdzie to co powiedziałem wyżej czyli :−9+9+6− |
| − |
| +3 = |
| | 3 | | 3 | |
9−1=8
19 lis 17:10
19 lis 18:55
MAAT: głupi błąd
19 lis 21:01