macierze
Ulaaala: obliczyc wyznacznik takiej macierz kwadratowej
1 3 4 5
3 0 0 2
5 1 2 7
2 0 0 3
proszę, o pomoc .
19 lis 12:11
aniabb:
2*(−1) * 2*(6−4) + 3*1*3*(6−4) = −8+18=10
19 lis 12:13
Ulaaala: dzięki !
19 lis 12:22
Ulaaala: a można troche jasniej ?
19 lis 12:25
aniabb: rozwijasz wg 4 wiersza
2*(−1)4+1 * wyznacznik ze skreślenia 1kolumny i 4 wiersza
3 4 5
0 0 2
1 2 7
i to analogicznie bo zobaczyłam 2 zera więc rozwijam
2*(−1)2+3* wyznacznik ze skreślenia 3kolumny i 2 wiersza
(faktycznie zjadłam minus)
3 4
1 3
a to to (6−4)
plus analogicznie
+ 3*1*3*(−1)(6−4)
(też zjadłam minus) więc
= 8−18=−10
19 lis 12:56
aniabb: tam miało być
3 4
1 2
literówka
19 lis 13:16
Ulaaala: serdeczne dzięki
19 lis 13:58