ograniczenia funkcji
beti: zbadaj czy jest ograniczona ( z dołu z góry)
a) f(x)=−x2−1
W=(o,−1) zw=(−∞,−1> więc funkcja ograniczona z góry
b) f(x)=IxI
IxI≥0
zw (0,+∞)
więc funkcja ograniczona z dołu
c)f(x)= √1−x2
1−x2≥0
(1−x)(1+x)≥0
x∊(−1,1) funkcja ograniczona
d) f(x)=x3+2
... tego niestety nie wiem
19 lis 12:10
aniabb: d) zw=R więc nie jest ograniczona
19 lis 12:19
beti: tylko tyle wystarczy

myślałam ,że coś więcej.
19 lis 12:31
beti: a odnośnie C to jest ograniczona z góry czy z dołu.. czy tylko jako ograniczona
19 lis 12:34
aniabb: i z góry i z dołu zw <0; √3/2>
19 lis 12:38
beti: to 0 to rozumiem bo ona od początku ukł współrzędnych ale
√32 
tego niestety nie
wiem.. jak można o wyjaśnienie
19 lis 12:47
aniabb: a gdzie ta parabola pod pierwiastkiem ma max
19 lis 12:49
beti: max dla paraboli jest wierzchołek W (O,1)..
ale co mi to daje..
19 lis 13:09
aniabb: jaki


x
w = −b/2a czyli tu u ciebie x=1/2 i jak wstawisz do funkcji to ci wyjdzie max
dla pierwiastka
19 lis 13:12
beti: rozumiem ale b= 0 przecież bo mamy 1−x
2
więc a=−1 b=0 c=1

?
czy już mi się wszystko miesza
19 lis 13:16
aniabb: a to faktycznie ZW <0,1 > jakoś mi się wydawało że ona jest x(1−x)

przepraszam
19 lis 13:19
beti: 
19 lis 13:24