stożek
Agat: Przekrój osiowy stożka jest trójkątem prostokątnym. Objętość stożka jest równa 9π. Jaką długość
ma tworząca l stożka?
| | 3√2 | |
wychodzi mi l = |
| , a powinno wyjść 3√2 |
| | 2 | |
19 lis 12:10
Kejt: ile Ci wyszło 'r'?
19 lis 12:11
Agat: moje rozwiązanie:
V = 9π
2r = l
√2
H = r
2
√2l
3 = 27
4l
3 = 27
√2
8l
3 = 27 * 2
√2
8l
3 = 27
√8
19 lis 12:19
19 lis 12:23
Agat: i właśnie w tym jest błąd, odpowiedź musi być inna
19 lis 12:26
aniabb: bo irena napisała 2r zamiast r i potem niepotrzebnie podzieliła przez 2

poza tym po co podstawiać za r ..na którymś z Twoich 4 postów to rozwiązywałam
V=1/3 π r
3= 9π
r=3
l=3
√2
19 lis 12:28
aniabb: zamiast zakładać 4 posty załóż 1 ..łatwiej szukać
19 lis 12:28
Agat: ale jak do tego dojść? w którym miejscu jest błąd?
19 lis 12:31
aniabb: ona jednak podstawiła zamiast r to 2r do wzoru na objętość bo to l=r√2 więc r=l√2/2
po prostu jak napisałam ..wyznacz r ze wzoru na objętość
V=1/3 π r2 * r= 9π // pi się skraca
r3=27
r=3
l=r√2
l=3√2
i już
19 lis 12:36