wielomiany
Natalia: wielomian w(x)=x4−2x3−4x2+8x można zapisać w postaci
19 lis 11:51
Kejt: wyłącz wspólny czynnik z pierwszego i drugiego i wspólny z trzeciego i czwartego.
19 lis 11:53
Nienor: W(x)=x2(x2−2)−4(x2−2)=(x2−2)(x2−4)=(x−√2)(x+√2)(x−2)(x+2)
19 lis 11:53
Natalia: mam takie odpowiedzi:
a) w(x)=x(x−2)(x+2)2
b)w(x)=x(x+2)(x−2)2
c)w(x)=x2(x−2)(x+2)2
19 lis 11:59
Nienor: No to pomyśl, wybacz ale gotowiec cię niczego nie nauczy.
19 lis 12:00
Natalia:
19 lis 17:49
asdf: Na przykładzie:
x + xy + y + y2
x(1 + y) + y(1 + y)
(1 + y)(x+y)
i zrób podobnie
Musisz tak uporządkować ten wielomian, żeby nawiasy były takie same, pozniej to co poza
nawiasami łaczysz w jeden nawias, a nawiasy te same zastępujesz jednym.
19 lis 17:52