koszt krancowy
Zuza: | | 1 | |
Dana jest funkcja kosztu przeciętnego (jednostkowego) Kp(x)=3lnx− |
| x2 , gdzie x−wielkość |
| | 2 | |
produkcji (wyrażona w setkach jednostek). Dla jakiej wielkości produkcji koszt krańcowy będzie
największy?
jak się za to zabrać?
| | K(x) | |
Wiem tylko, że Kp(x)= |
| czyli K(x)=x*Kp(x) Może ktoś mi to wytlumaczyc skąd to się |
| | x | |
właściwie wzięło?
19 lis 11:20
aniabb: bo koszt przeciętny to inaczej średni, a średnia to suma wszystkich kosztów czyli koszt
całkowity podzielona przez ilość produktów
19 lis 11:27
aniabb: max funkcji to pierwsza pochodna =0 i druga pochodna <0
19 lis 11:30
Zuza: czyli to maksimum to bedzie po prostu ekstremum?
19 lis 11:35
aniabb: tak
19 lis 11:42