dokończyć zadanie...
bartekcmg: bardzo proszę o podpowiedź, bo rozkminiam to zadanie od wczoraj i cały czas wychodzi mi zła
odpowiedź :
(2
√x/lnx) * (2
√x − lnx
√x) /x) * (1/ (2
√x)
2 ) =...
wychodzi mi (2x−lnx
2) / 2xlnx
co z tym zadaniem jest nie tak


Jeszcze raz prosze o pomoc
19 lis 10:43
Nienor: Napisz to ładnie, z boku kliknij po więcej przykładów i ci pokarze ''kody'' jak zapisać ułamki,
bo jak na razie to nie do końca wiem, co tam jest.
19 lis 10:55
aniabb: (2−lnx) / 2xlnx
19 lis 10:57
bartekcmg: taki wynik powinien wyjść

tylko jak do tego dojść
19 lis 11:55
aniabb:
| 2√x | | 2√x − lnx √x | | 1 | |
| * |
| * |
| = |
| lnx | | x | | (2√x)2 | |
| 2√x√x(2−lnx) | | (2−lnx) | |
| = |
| |
| lnx*x*4x | | lnx*2x | |
19 lis 12:03
aniabb: √x*√x = x skraca się z x z dołu 2 z 4 zostaje 2 na dole
19 lis 12:04
bartekcmg: dzięki wielkie
19 lis 12:49