parametr
kejti: Wzaleznosci od parametru m 2 R, okreslic liczbe pierwiastków
równania m2x2 − (m + 1)x − 0, 5 = 0.
19 lis 10:31
aniabb: policz Δ będzie ona funkcją m i zależnie od znaku delty będzie różna liczba rozwiązań
19 lis 10:33
aniabb:
Δ=(m+1)2+2m2
dla (m+1)2+2m2 >0 dwa rozwiązania
dla (m+1)2+2m2 =0 jedno rozwiązane
dla (m+1)2+2m2 <0 brak rozwiązania
19 lis 10:38
Piotr:
brakuje załozenia.
dla a =0 (czyli m=0)
19 lis 11:10
aniabb: fakt tamto było dla m≠0 , a dla m=0 tu akurat jest 1 rozwiązanie
19 lis 11:16