równanie wykładnicze
Sztywny: Witam,
jak rozwiązać tego typu równanie?
ex = 0,70722
19 lis 10:16
aniabb: x=ln0,70722
19 lis 10:17
Sztywny: no dobrze, ale nie chcę tego obliczać na kalkulatorze
19 lis 10:24
aniabb: x= −0,34641348751560396381673744096883
19 lis 10:24
aniabb: a co chcesz z tym zrobić
19 lis 10:25
Sztywny: czy jest możliwość rozwiązania tego równania jak to:
2
x=8
2
x=2
3
x=3

?
19 lis 10:28
Sztywny: Po prostu profesor kazał mi udowodnić, że można ten logarytm naturalny obliczyć inaczej niż z
kalkulatora
19 lis 10:31
aniabb:
∞
ex = ∑ xn/n!
n=0
19 lis 11:38
aniabb: albo ładniej
u Ciebie
| | 0,70722h−1 | |
ln 0,70722 = lim h→0 |
| ... no i teraz jakie przybliżenie cię satysfakcjonuje |
| | h | |
...

dla h=1 = −0,29
dla h=0,1 = −0,34
19 lis 11:59
Sztywny: Dzięki dzięki

Czyli chodzi tutaj o granicę prawostronną w tym przypadku tak?
19 lis 12:27
aniabb: tak
19 lis 12:41
aniabb: chociaż nie widze przeciwskazań do lewostronnej ... o faktycznie to jeszcze −1 i masz bez
kalkulatora policzony zakres
dla h=−1 = −0,413987161
19 lis 12:43
aniabb: możesz żeby było bardziej bez kalkulatora zamienić
19 lis 12:46