dziedzina funkcji
beti:

dziedzina funkcji
a) f(x)=
1√1−x2
1−x
2>0
(1−x)(1+x)>0
x=1 x=−1
x∊(−1;1) Dziedzina
b) f(x)=log
xlog
3(x+2) x>0 x≠1 x+2>0
x>−2
dziedzina x∊(0,+∞)/ {1}
c) f(x)=
11−sinx
1−sinx≠0
−sinx≠−1
sinx≠1
π2+2kπ
f(x)= p{−x
2(1−x)2
−x
2(1−x)
2≥0
x=0 x=1
wykres rysowany od góry od 1 oraz 0 odbija się więc ≥0 są powyżej stąd wynika że
D=ℛ
19 lis 10:11
aniabb: czemu od góry jak masz minus na początku
19 lis 10:17
beti: ale − *− z drugiego nawiasu daje +

np
(−x
2+5x−7)(x
4−7x)(−2x
3+5x−10)≥O
to się określało jaki znak będzie miał x z najwyższą potęgo więc − * +*− da nam − więc od
dołu.. tak się chyba to robiło z tego co pamiętam ze szkoły średniej
19 lis 10:20
aniabb: ale w drugim nawiasie masz ten minus do kwadratu

wymnóż i sprawdź
19 lis 10:21
beti: ok to już widzę

, że będzie − więc od dołu.. ale miejscami zerowymi będzie 0 oraz 1 przy
czym są one parzystokrotne więc będzie się odbijało od nich.. a skoro mamy mieć ≥O to
rozwiązaniem jest tylko 0 i 1. Bo już się w tym wszystkim pogubiłam.. Matematyke miałam 4 lata
temu, więc sporo się pozapominało niestety
19 lis 10:43
aniabb: teraz OK
19 lis 10:50
beti: dziękuję

19 lis 10:59