ciag arytmetyczny
fryta70: Oblicz x, wiedząc że kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego są liczby:
a) x, 2x+1, 3
b) 2, x2+3, x+10
19 lis 09:53
aniabb:
a) 2(2x+1) = x+3
oblicz
b) 2(x2+3) = 2 + x+10
oblicz delta...
19 lis 09:54
Aga1.: a,b,c − kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego
Własność
U Ciebie
Rozwiąż równanie.
19 lis 09:55
fryta70: mi w a wychodzi 2/3 chyba zle napisalam rownanie 2x+1−x=3−2x
19 lis 09:59
aniabb: a)
2(2x+1) = x+3
4x+2=x+3
3x=1
x=1/3
19 lis 10:02
fryta70: a w b x1=−1,5 x2=2
19 lis 10:05
aniabb: tak
19 lis 10:12