funkcja liniowa
ania: Dana jest funkcja liniowa y=23x+2.Napisz równanie funkcji której wykresem jest prosta
równoległa do wykresu danej funkcji i przechodzaca przez punkt P=(3,4)
19 lis 09:34
beti: wzór ogólny na funkcję liniową to y=ax+b
gdy pytają o równoległą to wtedy współczynnik kierunkowy a jest taki sam
czyli w naszym przypadku a=23
więc mamy już postać y=23x+b
ale wiemy, że przechodzi przez P=(3,4) więc za x podstawiamy 3 a za y 4
4=23*3+b
4=2+b
2=b
y=23x+2
19 lis 09:38
Aga1.: Kiedy proste są równoległe?
Szukana prosta
y=ax+b
b wyliczysz podstawiając współrzędne punktu P
Za y 4, a za x 3
licz b
19 lis 09:40
ania: Dziękuję teraz rozumiem
19 lis 09:50