wyznacz dziedzinę funkcji bardzo proszę
ania: y=2x2−4
y=√2x−3
19 lis 09:29
beti: x2−4≠0
(x−2)(x+2)≠0 rozpisany wzór skróconego mnożenia a2−b2=(a−b)(a+b)
x≠2 x≠−2
D ℛ / {−2,2}
19 lis 09:31
beti: 2x−3≥0
2x≥3
x≥32
19 lis 09:33
ela: wyznacz dziedzinę funkcji bardzo proszę ania: y=2x2−4 y=√2x−3
23 lis 09:07
Krzysiek : >dziedzina funkcji y=2x2−4 jest caly zbior liczb rzeczywistych
Jesli chodzi o dziedzine drugiej funkcji to to co jest pod pierwiastkiem musi byc ≥0
wiec jesli jest to √2x−3 to masz wyznaczona wyzej a jesli jest to √2x−3 to 2x≥0 to x≥0
wiec dziedzina tej funkcji bedzie przedzial <0 ∞)
23 lis 10:06