Granica funkcji
xologo: Witam,
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego przykładu:
lim (x−>1) ułamek x3 − 3x +2 przez x4 − 4x + 3
Zapisałem, w taki sposób żeby było czytelniej.
Z góry dzięki za pomoc,
19 lis 01:28
xologo: Zapomniałem dodać, że według wymogu zadania mam ją rozwiązać bez korzystania z De L'Hospitala.
19 lis 01:35
Eta:
| | (x−1)(x−1)(x+2) | | x+2 | |
f(x)= |
| = |
| |
| | (x−1)(x−1)(x2+2x+3) | | x2+2x+3 | |
| | 3 | | 1 | |
x→1 limf(x)= f(1)= |
| = |
| |
| | 6 | | 2 | |
19 lis 01:40
xologo: Z jakiej zależności rozłożyłaś górę i na dół na te czynniki? Właśnie z tym mam problem, bo
reszta jest jasna.
I jeszcze jeden przykład:
lim (x−>π4) x(1−tgx) przez cos2x
19 lis 12:28
Karol: Twierdzenie Bezut'a i schemat Hornera
19 lis 12:29
Eta:
Krzystamy ze wzorów:
| | sinx | |
tgx= |
| i cos2x= cos2x−sin2x= (cosx−sinx)(cosx+sinx) |
| | cosx | |
to:
| | | | cosx−sinx | |
f(x) =x* |
| = x* |
| = |
| | cos2x | | cosx(cos2x−sin2x) | |
| | π | | π | |
x→ |
| limf(x)= f( |
| )=......... |
| | 4 | | 4 | |
19 lis 14:52
xologo: Jeszcze jeden przykład
lim (x−>0) lncosx przez x2
Trzeba pewnie skorzystac ze wzoru ln (1 + x) / x = 1 ale jak do niego doprowadzic?
19 lis 23:21
xologo: Proszę o pomoc, muszę to opanować na kolokwium.
20 lis 09:09
xologo: Pomoże ktoś?
20 lis 13:51