funkcja odwrotna
Gocek: Sprawdzić, dla jakich argumentów x istnieje funkcja odwrotna do
f(x) = 5 ctg(π −3x) −1
Następnie wyznaczyć f
−1
oraz jej dziedzinę i przeciwdziedzinę.
[2p.] b) Uzasadnić, że złożenie funkcji rosnącej i funkcji malejącej jest funkcją malejącą
z moich marnych wyliczen wynika :
0 ≤π−3x ≤ π
−π3≤− x ≤0
x≤ π3
y=5ctg(π−3x) −1
y+1= − 5ctg3x
y+1−5= ctg3x
arcctg y+1−5= arcctg(ctg3x)
arcctg y+1−5= 3x
13 arcctg y+1−5 = x
y= 13 arcctg −x−15
czy to ma rece i nogi ?
18 lis 23:15
zośka: | | π | |
0<x< |
| (nierówności ostre) |
| | 3 | |
18 lis 23:18
zośka: wydaje się ok
D
f−1=R
| | π | |
Przeciwdziedzina f−1=(0, |
| ) |
| | 3 | |
18 lis 23:24
Gocek: Ok, dzieki
18 lis 23:38