kwadratowa
ola: Osią symetrii wykresu funkcji kwadratowej f(x)=2(x−4)(x+12) jest prosta o rownaniu?
18 lis 23:01
18 lis 23:02
Beti: osią symetrii jest prosta x = p, więc wymnóż i doprowadź do postaci ogólnej, a potem oblicz p
18 lis 23:02
Beti: A no fakt, połowa odległości między m. zer. też może być. I jest szybciej
18 lis 23:03
zośka: Nie trzeba wymnażać p=średnia arytmetyczna z miejsc zerowych czyli 4 i −12,
18 lis 23:05
aniabb:
prosta o równaniu x=8
oś symetrii jest równoodległa od dowolnych punktów o tym samym y mogą być to miejsca zerowe
18 lis 23:05
ola: dziekuje
18 lis 23:05
aniabb: ok (x1+x2 )/2

czas spać
18 lis 23:06