Ciągi
amsses: Wyznacz największy wyraz ciągu
w ogóle nie rozumiem tego działu, pomoże ktoś ?
18 lis 22:50
Ajtek:
Jaki to poziom?
18 lis 22:55
amsses: tzn?.
18 lis 23:00
Ajtek:
Średnia czy studia?
18 lis 23:02
amsses: Średnia
18 lis 23:03
Ajtek:
Aha. No to nie mam pomysłu

Sprawdź monotoniczność ciągu.
18 lis 23:05
amsses: no właśnie o to chodzi że nie wiem jak to sie robi
18 lis 23:07
aniabb: monotoniczność ..sprawdzasz znak różnicy :
an+1 − an <>0
18 lis 23:09
Ajtek:
Policz a
n+1−a
n gdzie:
| | 2(n+1)−16 | |
an+1= |
| |
| | (n+1)−4,5 | |
18 lis 23:09
Klos:
| | 2x − 16 | |
y = |
| , wykresem jest hiperbola, na niej leżą wartości ciągu. |
| | x − 4,5 | |
Największa wartość jest dla n = 4
18 lis 23:10
amsses: Dzieki bardzo
18 lis 23:16
Ajtek:
Jest formalny błąd.
| | 2x−16 | | 2n−16 | |
y= |
| ≠an |
| |
| | x−4,5 | | n−4,5 | |
ponieważ dziedziny są różne

.
18 lis 23:19
Klos:
Jestem tu pierwszy raz. Czy udzielający pomocy to uczniowie?, bo sądząc po wypowiedziach,
chyba tak.
18 lis 23:19
Klos:
| | 2x − 16 | |
Napisałem, że wyrazy ciągu leżą na hiperboli y = |
| . Coś jest niejasne? |
| | x − 4,5 | |
18 lis 23:21
Ajtek:
No i tak czasem bywa.
A jeżeli masz coś do mnie, to napisz gdzie jest mój błąd

.
18 lis 23:21
Ajtek:
Ciąg ma dziedzinę n∊N+, natomiast Twoja ilustracja ma x∊R+.
Jest różnica?
18 lis 23:22
Klos:
Przemyśl swoją wypowiedź Ajtek.
Jeśli mówię, że wyrazy ciągu leżą na hiperboli, to znaczy, że (przypominam określenie ciągu:
ciąg to funkcja, której dziedziną jest zbiór liczb naturalnych) dla x naturalnych dodatnich
| | 2x − 16 | |
(jeśli przyjmiemy, że zero jest liczbą naturalną) wartości funkcji f(x) = |
| |
| | x − 4,5 | |
| | 2n − 16 | |
są wyrazami ciągu an = |
| |
| | n − 4,5 | |
Szkoda czasu na takie tłumaczenia. Dobranoc
18 lis 23:30
Ajtek:
Klos, Ty to wiesz i ja to wiem, natomiast uczeń szkoły średniej może nie wiedzieć.
18 lis 23:31
Ajtek:
Inaczej, może tego nie rozumieć.
18 lis 23:32
Mila:

| | 2n−16 | | 2n−9−7 | |
an= |
| = |
| = |
| | n−4,5 | | (n−4.5) | |
| | 2(n−4,5)−7 | | −7 | |
= |
| =2+ |
| postać kanoniczna dla funkcji homograficznej ( to masz w |
| | n−4,5 | | n−4,5 | |
programie LO)
funkcja jest rosnąca przedziałami i dla n=4 przyjmie największą wartość (lewa gałązka wykresu)
Asymptotą poziomą jest y=2 i z prawej gałązki wykresu możesz odczytać, że a
n<2
odp. a
4 =... oblicz, to największy wyraz tego ciągu.
18 lis 23:46
Ajtek:
Hej
Mila
18 lis 23:47
Mila: Witam Cię , Ajtku.
18 lis 23:50
Piotr:
Witajcie
Ajtek, Mila
Ajtek nie przejmuj sie
18 lis 23:52
Ajtek:
Ja się nie przejmuję

Cześć
Piotr 
.
Głupot nie napisałem, chyba

.
18 lis 23:55
Piotr:
nie napisales. a
Mila pięknie to narysowala
18 lis 23:57
stawka:
A co na to "Bruner" ?
19 lis 00:03
19 lis 00:06
Piotr:
to życzę żeby pasjans wyszedł. Dobranoc
19 lis 00:08
Ajtek:
Dobrej nocy
Mila 
.
19 lis 00:09