trygonometria
Jorek: jak obliczyc wartosc np sin 1200 stopni moze ktos rozpisac nie wiem czy wyjdzie ladna liczba
taki przyklad podalem mozecie na innym przykladzie pokazac sposob
18 lis 22:38
aniabb: obrót o 360° to ten sam kierunek (kąt) więc po prostu wyrzucasz pełne obroty
sin (3*360° +120°) =sin120°
18 lis 22:44
Artur z miasta Neptuna:
Sin 1200 = sin (1200 − k*360) gdzie k to liczba calkowita
czyli
= sin120 = sin (90 + 30) = ... ile?
18 lis 22:45
18 lis 22:45
Beti: posługujesz się okresowością danej funkcji
sin1200 = sin(3*360 + 120) = sin120 = a teraz wzorami redukcyjnymi = sin(180 − 60) = sin60 =
18 lis 22:46
Jorek: artur − 1/2 ?
18 lis 22:49