blicz przyśpieszenie grawitacyjne na
powierzchni Jowisza wiedząc że jego promień wynosi r=7,3*107 m oraz ,że jeden z jego
księżyców Ganimedes obiega go po orbicie R=1,07*109 m.Okres obiegu Ganimedes wynosi T=7,16
dni ziemskich.robie te zadanie w najstępujący sposób
Mj−masa jowisza
mj−masa satelity jowisza
r promien jowisza
gj przyspieszenie jowisza
| GMjmj | mjV2 | |||
Fg=Fod => | = | |||
| R2 | R |
| GMjmj | ||
póżniej wykorzystuje zależnośc | =mjgjczyli GMj=gjr2 | |
| r2 |
| 4π2R3 | ||
wzor g= | i wychodzi mi 0,14*106 przyspieszenie a w odpowiedziach jest | |
| r2T2 |
| n | ||
26 | ||
| kg |