Rozwiąż równanie wymierne
Lorna: Witam! Od ponad godziny usiłuję rozwiązać pewno równanie wymierne i nic...
Wygląda ono tak:
2x−2/x+2 = x/x−1
Kombinowałam z mnożeniem na krzyż, z wymnażaniem obustronnie, z deltą... ale koniec końców
wychodzą pierwiastki, a mają wyjść mi liczby rzeczywiste... Jak to zrobić?
18 lis 22:25
Klos:
| | 2 | | x | |
2x − |
| + 2 = |
| − 1, x≠0 |
| | x | | x | |
x
2 + x − 1 = 0
Δ = 1+4=5
18 lis 22:30
Lorna: "+2" jest w mianowniku, nie poza wyrażeniem wymiernym
18 lis 22:34
Lorna: Poza tym z delty tak czy siak nic nie wyjdzie, ja muszę wiedzieć ile wynosi x
18 lis 22:35
Klos:
Jak napisałaś równanie, taką masz odpowiedź. Nie znasz nawiasów?
18 lis 22:35
Beti: | | 2 | | x | |
2x − |
| = |
| /*(x+2)(x−1) D:x∊R\{−2,1} |
| | x+2 | | x−1 | |
2x(x+2)(x−1) − 2(x−1) = x(x+2)
mnożenie, redukcja,...
18 lis 22:39