Jak wyliczyć podane wyrażenie ?
ekonomista: Oblicz wyrażenie
∑5i=3∑4j=2(xi+yj)2
18 lis 22:15
ekonomista:
18 lis 22:48
zośka: Wydaje mi się że tak:
=3∑5i=3xi2+3∑4i=2yj2+2∑5i=3∑4i=2xiyj
18 lis 22:51
Klos:
i=5
∑ ((xi + y2)2 + (xi + y3)2 + (xi + y4)2) =
i=3
= (x3 + y2)2 + (x3 + y3)2 + (x3 + y4)2 +
= (x4 + y2)2 + (x4 + y3)2 + (x4 + y4)2 +
= (x5 + y2)2 + (x5 + y3)2 + (x5 + y4)2.
18 lis 22:54
ekonomista: dlaczego 3 jest przed sumą ?
18 lis 22:56
zośka: Dlaczego tak. Poprostu rozpisalam sobie to tak
=(x3+y2)2+(x3+y3)2+(x3+y5)2+(x4+y2)2+(x4+y3)2+(x4+y4)2+
+(x5+y2)2+(x5+y3)2+(x5+y4)2=3x32+3x42+3x52+3y22+3y32+3y42+
+2x3y2+2x3y3+2x3y4+2x4y2+2x4y3+2x4y4+2x5y2+2x5y3+2x5y4
18 lis 23:00