Szybki sposób obliczania prawdopodobieństwa liczb podzielnych przez...
ubidragon: Witam. Ogólnie z prawdopodobieństwem nie mam problemu, ale jak się pojawiają zadania typu
prawdopodobieństwa liczb podzielnych przez coś to się pojawia problem.
Gdy są większe zbiory (np. liczb dwu lub trzycyfrowych) nie ma sensu za bardzo wypisywać
wszystkiego, musi istnieć jakaś szybsza metoda rozwiązania.
Na przykładzie:
Zbiór liczb dwucyfrowych
a) prawdopodobieństwo wylosowania liczby podzielnej przez 10, niepodzielnej przez 3
b) liczby podzielnej przez 5 lub 8.
18 lis 21:55
irena_1: a)
Liczb dwucyfrowych jest 90.
Liczb podzielnych przez 10 jest tutaj 9, w tym 30, 60, 90 podzielnych przez 3, czyli−
podzielnych przez 10 i niepodzielnych przez 3 jest 9−3=6
b)
Liczb podzielnych przez 5 jest 90:5=18
Liczby podzielne przez 8 to:
− najmniejsza to 16=2*8
− największa to 96=12*8
Jest więc 11 takich liczb
Liczby podzielne przez 5 i przez 8 (czyli przez 40) są 2: 40 i 80
Więc liczb podzielnych przez 5 lub przez 8 jest:
18+11−2=27
18 lis 22:05