.
elpe: szeregi
dla n=2
granica zmierza do zera zatem
o<1 co daje wniosek ze zbieżny
czy robic to kryterium ilorazowym?
18 lis 21:27
Krzysiek: granica zmierza do zera co daje wniosek, że nic nie wiemy...
Możesz skorzystać z kryterium ilorazowego.
18 lis 21:28
elpe: fakt, to to juz zostawmy bo wiem o co chodzi
mam jeszcze pytanie o sumy czesciowe jak sie to robi
np dla
18 lis 21:32
Krzysiek: rozbij ułamek na ułamki proste:
i teraz policz sumę częściową.
18 lis 21:35
zośka: Z kryterium d'Alemberta:
| |an+1| | | |n2−2| | |
| = |
| <1 |
| |an| | | |(n+1)2−2| | |
18 lis 21:37
zośka:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Sn= |
| + |
| + |
| +...+ |
| = |
| | 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | n(n+1) | |
| | 2−1 | | 3−2 | | 4−3 | | (n+1)−n | |
= |
| + |
| + |
| +...+ |
| = |
| | 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | n(n+1) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=1− |
| + |
| − |
| + |
| − |
| +...+ |
| − |
| =1− |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 4 | | n | | n+1 | | n+1 | |
W granicy przy n→
∞ S
n→1
18 lis 21:44
zośka:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Sn= |
| + |
| + |
| +...+ |
| = |
| | 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | n(n+1) | |
| | 2−1 | | 3−2 | | 4−3 | | (n+1)−n | |
= |
| + |
| + |
| +...+ |
| = |
| | 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | n(n+1) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=1− |
| + |
| − |
| + |
| − |
| +...+ |
| − |
| =1− |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 4 | | n | | n+1 | | n+1 | |
W granicy przy n→
∞ S
n→1
18 lis 21:44
elpe: DZIĘKI
18 lis 21:51