rozwiąż równanie
pablo: | k2−4 | |
| =2 Df=x∊R\{−√2, √2} |
| k2−2 | |
k
2−4−2k
2+4=0
−k
2=0 no dalej nie wiem
−k
2=0/ (−1)
k
2=0
k=0
18 lis 21:13
krystek: ok
Mogłaś /*(k2−2)
18 lis 21:16
Jolanta: tak
18 lis 21:16
pablo: mogłeś

a jak by był taki inny przykład
k
2=9
to wtedy k=−3 ⋁ k=3 a Twoim sposobem Krystek to nie muszę pisać żadnych założeń że k
2−2≠0
18 lis 21:19
krystek: Musisz !
18 lis 21:20
krystek: Wyliczenie ok.
18 lis 21:21
Aga1.: Zawsze piszesz założenia, jeśli masz równanie wymierne.
18 lis 21:21
pablo: nawet jak przenoszę na drugą stronę nie wymnażając na krzyż
18 lis 21:22
krystek: Dziedzina , którą wyznaczyłeś zawiera to założenie!
18 lis 21:24
pablo: czyli jak przenoszę to nie pisze tylko jak mnożę ?
18 lis 21:25