oblicz promień okregu opisanego na trójkącie
matma: Punkt O jest środkiem okręgu opisanego na trójkącie ABC. Odległość punktu O od boku AB jest
równa 4cm, od boku BC− 2,5cm, a od boku AC− 0,6cm. Bok AB ma długość 6cm. Czy podane zdania są
prawdziwe czy fałszywe?
I. Trójkąt ABC jest równoboczny
prawda/fałsz
II. Bok AB jest najdłuższym bokiem trójkąta prawda/fałsz
III. Bok AB jest najkrótszym bokiem trójkąta ABC prawda/fałsz
IV. Promień okręgu opisanego na trójkącie ABC ma długość 5cm prawda/fałsz
18 lis 21:02
irena_1: I. fałsz
II. fałsz
III. prawda
IV. prawda
18 lis 21:05
matma: mogę prosić o obliczenia
18 lis 21:38
irena_1: I.
Trójkąt nie jest równoboczny, bo odległości musiałyby być równe
II., III., IV.
|OA|=|OB|=|OC|=R
Trójkąt AOB jest równoramienny, wysokość opuszczona na AB jest równa 4.
4
2+3
2=R
2
R
2=25
R=5cm
Trójkąt BCO jest równoramienny o ramionach 5cm i wysokości 2,5cm
| | 1 | |
( |
| |BC|)2=25−6,25=18,75 |
| | 2 | |
|BC|
2=75
|BC|>6
|BC|
2=98,56
|BC|>6
Wniosek − AB jest bokiem najkrótszym, promień R=5cm
18 lis 21:59
Majka: bardzo dziękuję
18 lis 22:07