trapez
Matma rozsz: Dany jest trapez ABCD o podstawach AB, CD (|AB|>|CD|). Przekątne trapezu przecinają się w
punkcie O. Wiadomo, że |BC|=|CD|=|AD|=3, |∡AOB|=120 stopni.
18 lis 21:01
irena_1: No i co z tym trapezem? Co trzeba obliczyć?
18 lis 21:08
Aga1.:
18 lis 21:17
Matma rozsz: Zapomniałem sorry
Oblicz pole trapezu.
18 lis 21:17
irena_1:
Kąt ACB jest kątem prostym, kąt ABC ma 60
0
|AB|=2*3=6
CE to wysokość opuszczona na AB
Trójkąt CEB to trójkąt prostokątny o kącie EBC 60
0
| | 3+3√3 | | 3√3 | | 9√3+9 | |
P= |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
18 lis 21:44