Błagam o pomoc
Rafał: Pomozcie mi prosze z tym zadaniem

Znaleśc rownianie prostej która przechodzi przez punkt p=(−1,2) i jest
a) równoległa do prostej 3x−y+2=0
b)prostopadła do prostej x+y=0
18 lis 21:00
irena_1: a)
3x−y+k=0
3*(−1)−2+k=0
−5+k=0
k=5
3x−y+5=0
18 lis 21:02
irena_1:
b)
x−y+k=0
−1−2+k=0
k=3
x−y−3=0
18 lis 21:02
Jolanta: a) wyznaczasz najpierw y proste sa równoległe to maja takie samo a (liczba stojąca przy x)
y=3x+2 a=3
y=3x+b
p(x,y) p(−1.2) podstawiasz y=2 x=−1 i liczysz b
18 lis 21:05
Rafał: dziekuje
18 lis 21:05