Dla jakich wartości parametru m i n pierwiastki x_1 , x_2 równiania mx^2 +nx +6=
Shadow: Dla jakich wartości parametru m i n pierwiastki x1 , x2 równiania mx2 +nx +6=0 spełniają
warunek x1 razy x2 = 3 .
Zadanie rozwiązałem m =2 ,ale w n jest n∊(−∞,− √48> + <√48, ∞).
Dlaczego są przedział zamknięty z jednej strony? Czy delta podczas liczenia n nie powinna być
tylko >0 ?
18 lis 20:59
Jolanta: W zadaniu nie jest powiedziane dwa rózne pierwiastki
mozesz miec pierwiastek podwójny x=√3 dlatego Δ≥0
18 lis 21:13
Shadow: O taką odpowiedź chodziło. Dziękuję bardzo za pomoc.
18 lis 21:15