matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trapez
Paweł:
1. Uwzględniając dane na rysunki obok, wyznacz długość x krótszej podstawy trapezu równo ramiennego ABCD
18 lis 20:56
irena_1:
Narysuj wysokość DE, |DE|=h h=4
√
3
|AE|=4 |< ABD|=30
0
|EB|=4
√
3
*
√
3
=12 |CD|=12−4=8
18 lis 21:01
Beti:
y
cos60
o
=
8
1
y
=
2
8
y = 4
8
cos60
o
=
x+2y
1
8
=
2
x+8
x+8 = 16
x = 8
18 lis 21:02
Matma rozsz:
Dzieki
18 lis 21:05