Funkcja kwadratowa z parametrem
mhm: 1. Oblicz dla jakich wartości parametru m funkcja kwadratowa f ma dwa miejsca zerowe , gdy:
f(x)= x
2 + mx +m − 1
2. Oblicz dla jakich wartości parametru m równanie z niewiadomą x ma dwa pierwiastki
a) x
2 + (2m+6)x + 4m +12=0
b) x
2 + (5−m)x − 6(2m
2 + m−1)=0
3. Oblicz wartosci parametru m dla ktorego rownanie z niewiadoma x nie ma pierwiastkow
a) x
2 +(m−1)x+m+5=0
Prosze o rozwiazanie
18 lis 20:49
irena_1:
1.
Δ=m2−4(m−1)=m2−4m+4=(m−2)2
(m−2)2 >0
(m−2)2 ≠ 0
m−2 ≠ 0
m ≠ 2
18 lis 20:52
Kpt. Sanders:
1.
Jakie są założenia dla funkcji kwadratowej z dwoma miejscami zerowymi?
Czy:
A. Δ < 0
B. Δ = 0
C. Δ > 0
Następnie rozwiązujemy ze wzoru na deltę i voila

2.
Pierwiastek to inaczej miejsce zerowe, odpowiedź z 1. i do dzieła

3.
Pytanie z 1. ale odpowiedź jest inna, rozwiązujemy z delty i przedstawiamy wyniki w
przedziałach lub na osi
18 lis 20:55
mhm: w pierwszym zadaniu na pewno Δ>0

teraz juz mam nadzieje że sobie poradzę, dziekuje bardzo za
podpowiedzi
18 lis 20:59
mhm: mimo wszystko nie mogę rozwiazac 2 zadania. mogę prosić o pomoc po raz kolejny?
18 lis 21:06
Beti: równanie kwadratowe ma 2 pierwiastki (niekoniecznie różne) dla Δ ≥ 0
18 lis 21:07
mhm: a jak mam obliczyc delte? poniewaz pierwsze rownanie wyglada tak: x2 + 2mx +6x +4m+12 = 0.
18 lis 21:10
krystek: a=1 ,b=2m+6 c=4m+12 2mx+6x=(2m+6)x
18 lis 21:11
Beti: dla ścisłości:
zad.1. i zad.2. mają taki sam warunek: Δ ≥ 0
zad.3.: Δ < 0
18 lis 21:17
mhm: dziekuje
18 lis 21:20