Kpt. Sanders:

Obawiam się, że Agato poszłaś na łatwiznę nie pytając skąd ta 5 się wzięła

, a może Ania
blefuje? sprawdźmy

Z trójkąta obok szukamy przeciwprostokątnej x, która jest również przekątną podstawy
prostopadłościanu, obliczamy ją z prawa pitagorasa:
3
2 + 4
2 = x
2
9 + 16 = x
2
25 = x
2
x = 5
Pojawiła się 5 z odpowiedzi Ani, ale czy ją wykorzystamy w odpowiedzi? Należy dalej pogłówkować

α = 45
o
H obliczymy z zasady o trójkącie prostokątnym o kątach 45−45−90, przyprostokątne mają tą samą
długość, natomiast przeciwprostokątna to pierwiastek z 2 przyprostokątnej. Tak więc H = 5
Objętość prostopadłościanu:
V = a*b*H = P
p*H = 3*4*5 = 3*20 = 60
Ania miała rację, ale teraz my wiemy skąd pojawił się taki wynik.
Pozdrawiam