Równania kwadratowe z parametrem
Bajka: Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne rozwiązania:
x2+(2m−3)x+2m+5=0
Wiem, że trzeba zapisać założenia:
1. a≠0
2. Δ>0
Pytanie: jak należy rozpisać a, czyli wskazać przedział, gdy nie ma parametru m?
18 lis 20:39
Kejt: a nigdy nie będzie równe zero, nie musisz tego sprawdzać.
18 lis 20:40
krystek: a=1 więc jest ≠0
18 lis 20:40
Eta:
a=1≠0 dla każdego m€R
czyli rozpatrz tylko warunek : Δ>0
18 lis 20:41
Bajka: Ok, bo nie wiedziałam jak to zapisać. Ale czy te założenia do tego polecenia są prawidłowe?
Dzięki
18 lis 20:41
Kejt: tak, są dobre.
18 lis 20:42
18 lis 20:43
Kpt. Sanders:
Założenia dobre, jedziemy dalej...
Δ = ... > 0 obliczyć nierówność
q = ... ≠ 0 obliczyć równanie
dopóki q z wierzchołka nie leży na osi Ox to mamy 2 miejsca zerowe
18 lis 20:43
Eta:
Kapitanie

Równania i nierówności
rozwiązujemy ... a nie...."obliczamy"
18 lis 20:47