OBLICZ
mika: Z KLAS 3A I 3B MOZE POJECHAC NA WYCIECZKE TYLKO JEDNA OSOBA KTORA WYBIERA SIE Z KLAS W
NASTEPUJACY SPOSOB :RZUCA SIE SYMETRYCZNA KOSTKA DO GRY I JESLI WYPADNIE LICZBA OCZEK
PODZIELNA PRZEZ 3, TO LOSUJE SIE OSOBE Z KLASY 3A W PRZECIWNYM RAZIE Z KLASY 3B . OBLICZ
PRAWDOPODOBIENSTWO , ZE NA WYCIECZKE POJEDZIE CHLOPIEC JESLI W KLASIE 3A JEST 10 DZIEWCZAT I
10 CHLOPCOW ,A W KLASIE 3B JEST 18 DZIEWCZAT I 12 CHLOPCOW
18 lis 20:28
irena_1: | | 2 | | 10 | | 4 | | 12 | | 1 | | 4 | | 5+8 | | 13 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 6 | | 20 | | 6 | | 30 | | 6 | | 15 | | 30 | | 30 | |
18 lis 20:31
aniabb:
że z 3A pr−wo 2/6 =1/3
że z 3B pr−wo 4/6 =2/3
że chłopak z 3A pr−wo 10/20=1/2
że chłopak z 3B pr−wo 12/30=2/5
pr−wo całkowite
1/3 * 1/2 + 2/3 * 2/5 = ...
18 lis 20:32