oblicz
mika: z grupy 15 chlopcow i 10 dziewczat nalezy wybrac delegacje zlozona z 2 osob .Oblicz
prawdopodobienstwo, ze sklad delegacji wejda chlopcy.
18 lis 20:21
18 lis 20:22
18 lis 20:26
mika:
18 lis 20:29
krystek: | | | |
Ups muszę iść do I klasy 15+10=25 Ω= | |
| | |
18 lis 20:33
pigor: ... ponieważ piszą chłopcy, a
nie tylko chłopcy ,
to jeszcze musisz wziąć (chłopiec lub dziewczyna) ,
| | | | | |
czyli B= | * | = 15*10 , wtedy |
| | | |
| | n(A)+n(B) | | 15*7+15*10 | | 3*17 | | 3 | |
P(Ch)= |
| = |
| = |
| = |
| . ... |
| | n(Ω) | | 35*17 | | 35*17 | | 35 | |
18 lis 20:48