liczby rzeczywiste
łobo: 1. Wyznaczyć liczby a,b ∊W takie, aby:
a)
√6√81 =
√a +
√b
b)
√6−4√2 =
√a −
√b
2. Wykonać prawdziwość równania:
| (1−ax)√1+bx | |
| = 1 |
| (1+ax)√1−bx | |
| | √2a−b | |
dla x = |
| i 0<a<b<2a. |
| | a√b | |
3. Wykazać, że jeśli a?0 i b?0 to:
4. Wykazać, że jeżeli a>0 i b>0 to
5. Wykazać, że dla dowolnych liczb dodatnich a, b, c zachodzi nierówność:
(a+b)(b+c)(c+a) ≥ 8abc
6. Rozwiązać równanie:
a)
√4x+2 +
√4x−2 = 4
b) 2
3√x2 − 5
3√x = 3
7. Wykazać, że jeżeli a
2+b
2+c
2 = ab + ac + bc, to a=b=c.
18 lis 19:57
łobo: tam w 3 zadaniu w poleceniu zamiast znaków zapytania powinien być znak ≥
18 lis 19:58
irena_1: 1.
a)
√6√81=√6*9=√54=3√3=√6+2√6=√6+√24
18 lis 20:05
irena_1: b)
6−4√2=(2−√2)2
√6−4√2=√(2−√2)2=2−√2=√4−√2
18 lis 20:08
irena_1:
3.
(
√a−
√b)
2 ≥ 0
a−2
√ab+b ≥ 0
a+b ≥ 2
√ab
2
√ab ≤ a+b
18 lis 20:10
łobo: Dziękuję bardzo

Da radę zrobić resztę? I przepraszam za pomyłkę, ale w zadaniu pierwszym w
podpunkcie a) tam pod pierwiastkiem miało być 11, a nie 81
18 lis 20:13
18 lis 20:17
łobo: Nie za bardzo zrozumiałem rozwiązanie zadania 4. Pierwszą linijkę rozwiązania ogarniam, ale w
drugiej skąd się wzięła ta nierówność?
18 lis 20:22